Nagyon keményen megy a feketemunka Szolnok megyében

Megosztás

A foglalkoztatók és a munkavállalók között is sokkal nagyobb arányban merültek fel szabálytalanságok Jász-Nagykun Szolnok megyében az országos adatokhoz viszonyítva, ezt mutatta ki a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság első féléves összefoglalója.

Január 1. és június utolsó napja között összesen 7789 munkáltató került ellenőrzés alá az országban. Nem eredménytelenül, ugyanis majdnem 2/3 esetben találtak munkaügyi jogsértést. Az ellenőrzés alá vont dolgozóknak ez az 57%-át, nagyjából 16 ezer embert érintett.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében a vizsgált munkáltatók száma 341 volt, ami összesen 1118 dolgozót érintett, az eredmény pedig megdöbbentő: 283 esetben 887 munkavállalóra vonatkozóan tártak fel szabálytalanságot, köztük feketefoglalkoztatást.

Az állami hatóságokat és az adóhivatalt megkerülni szándékozók leginkább az építőiparban és a vendéglátásban vannak jelen, de nemcsak a bejelentéssel kapcsolatos visszaélések voltak gyakoriak. A hamis, vagy hiányos munkaidő-nyilvántartás szintén gyakori jelenség, 49 munkahely és 72 dolgozó volt érintett.

Az összefoglalóban beszámoltak arról, hogy a kormányhivatalhoz érkezett jelentések többsége a feketefoglalkoztatásra irányult, valamint a munkabérre, pihenőidőre vonatkozó szabályok megsértésére.

„Ha egy átlagos építési vállalkozást nézünk, ahol dolgozik hét-nyolc fő, amikor adódik egy sürgősen elvégzendő munka, gyakran szólnak egy-egy plusz személynek, hogy ugorj be, és gyakran elfelejtik bejelenteni. Ha a hatóság emberei a vizsgálatnál ilyet találnak, akkor rendszerint arra hivatkozik a vállalkozó, hogy ja, én őt csak baráti alapon hívtam segíteni. Ezt nyilván nem lehet elfogadni” – árulta el dr. Lits József, Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnöke.

Lits hozzátette, a vendéglátásnál akkor van probléma, ha nincs kellő forgalom, mert a kis létszám nyilvánvalóan probléma, de ha a szezonban megugrik a forgalom, a foglalkoztatók gyakran csak ideiglenesen vesznek fel embert, ezt pedig nem mindig dokumentálják a szabályoknak megfelelően.

Kép: nemetorszagi-magyarok.de

Kapcsolódó cikkek